ERTOKUŞ KERVANSARAYI

 

Yeşilköy Hanönü mahallesi sınırları içerisinde, Avlu ve kapalı mekandan oluşmuştur.21*54 m ölçülerinde olup, dış duvarları kale duvarları şeklindedir. Kapalı alanların üzeri toprakla örtülü dür. Giriş kapısının üzerinde yazılı kitabe vardır. Kitabeye göre Selçuklu devleti zamanında 1123 yılında Mübarüziddin Ertokuş tarafından yaptırılmıştır. Ve kitabe şöyle devam etmektedir.

“Es sultanı Ammerehu fi sebil rabb El alem müberizizeddin Ertokunç senelşreyn sittemie”

bu ifadeyi Türkçe ye çevirirsek;

“Sultan adına Müberizeddin Ertokuş yerlerin ve göklerin Rabbi için yaptırdı”

Yaklaşık olarak 1200 m2 alan üzerinde kurulu bulunmaktadır. Kapalı mekanın dört köşesinde üçgen planlı toplam altı adet kule bulunmaktadır. Isparta müze müdürlüğünce 08/12/2003 tarihinde yapılan temizlik ve kazı işlemleri 15 gün sürmüş olup bazı yeni bilgilere ulaşılmıştır. Açık avlunun doğu kısmında 20 cm derine inildiğinde toprakta kömür parçalarına rastlanılmıştır. 20cm kazılmasına rağmen duvarın temelindeki topuk taşından daha aşağıya inilmiş olup burada Constantus 2. dönemine ait olduğu( M.S348-354) sanılan bir adet sikke bulunmuştur.

Kapalı mekanın ortasında bulunan toprağın temizlenmesi sonucu burada bol karbon içeren toprağa rastlanılmış olup aynı zamanda pişmiş toprak kaplarına ve bunların kırıklarına rastlanılmıştır. Ayrıca avlunun doğu cephesinde 4cm çapında ve 20cm uzunluğunda kırılmış pişmiş toprak silindir parçaları ve dolgun çuha motifli bir kabın dip kısmına ulaşılmıştır. Açık avlunun üzerindeki toprağın temizlenmesi ile avlu ortasında 15cm derinlikte, 2.20 m ebatında bir havuz bulunmuştur. Havuzun göbeğinde kare biçimli ortasında dairevi bir delik bulunan taş yer almaktadır.

Köyümüzün yaşlılarının anlattıklarına göre burasının bir konaklama yeri olduğu ve hemen bitişiğindeki yolun da Kudret yolu dedikleri ipek yolunun olduğu söylenmektedir. Gerek yapısı, gerek mimarisi yönünden paha biçilmez bir kültüre sahiptir. Bu kervansarayımızın konum itibariyle mükemmel bir manzaraya sahip olması ve göle yakın oluşu gibi özellikleriyle , restorası yapıldığında Türkiye ve dünyaya tanıtıldığı taktirde köyümüzün Hanönü mahallesi suyu bol, yeşilliği bol sakin bir semt olarak turistik bir konaklama yeri olacaktır.